قرص آهن
فقر آهن در بین کم خونیها شایع ترین نوع کمخونی است که نه تنها در ایران بلکه در جهان هم اینگونه است و از آنجایی که آهن در بدن وظایف مهم و متعددی را بر عهده دارد تلاش برای رفع کمبود آهن اهمیت بسزایی دارد. به همین دلیل استفاده از منابع آهن از قبیل گوشت و تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوه ها توصیه میشود.
کم خونیهای تغذیه ای کم خونی هایی است که در اثر دریافت ناکافی مواد مغذی ایجاد میشوند و از مهم ترین مواد مغذی که برای خون سازی مفید است می توان آهن، ویتامین ب ۱۲ و اسیدفولیک را نام برد.
قرص آهن برای هر فردی تجویز نمیگردد حتی در خانم ها که با توجه با از دست دادن خون در عادت ماهیانه این حالت فرض میشود که همه خانم ها باید قرص اهن مصرف نمایند که تصور نادرستی میباشد. در رژیم های غذایی اهن مورد نیاز بدن بصورت طبیعی تامین میگردد.
تجویز این قرص براساس بررسی های انجام شده ازمایشگاهی در مورد اهن وذخایر ان در خون میباشد ودر صورتیکه در ازمایشات هموگلوبین خون از ۱۲کمتر باشد براساس مقدار کمبود در هر یک از فاکتورهای اندازه گیری شده قرص اهن واسید فولیکتجویز میگردد.
همچنین مصرف قرص آهن نیز توصیه میشود که بهتر است در آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد. ویتامین C نیز جذب آهن را افزایش میدهد به همین دلیل معمولا مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد میشود.
مکمل آهن همراه با غذا یا بلافاصله قبل و بعد از غذا نباید مصرف شود، زیرا در این صورت با دیگر عناصر غذایی تداخل پیدا کرده و از میزان جذب آن کاسته میشود.
اگر بلافاصله بعد از مصرف ماست، شیر یا فرآوردههای لبنی، مکمل آهن استفاده شود، آهن در دستگاه گوارش با کلسیم موجود در لبنیات تداخل جذب پیدا کرده و به طور کلی از جذب آهن کاسته میشود.
در حالت عادی، یعنی تا زمانی که خونریزی وجود ندارد، بدن نیازمند مصرف مواد حاوی آهن کمی است.اگر فرض کنیم یک خانم به طور متوسط 80 سیسی خون را در یک سیکل ماهانه از دست بدهد، این میزان خون معادل حدود 50 میلیگرم آهن است که باعث میشود نیاز او دو برابر فردی شود که خونریزی ماهانه ندارد.
نظرات (0)