پتاسیم
پتاسیم که با نماد شیمیایی کِی نوزده (K19) شناخته میشود ، یکی از هفت مواد معدنی ضروری ست . سایز مواد معدنی ضروری شامل سدیم ، کلسیم ، منیزیوم ، فسفر ، کلراید و سولفور هستند .عملکرد اصلی و ابتدایی پتاسیم در بدن ، شامل تنظیم تعادل مایعات و کنترل فعالیت الکتریکی قلب و عضلات است .
پتاسیم سومین ماده فراوان در بدن می باشد و یکی از مواد معدنی چندکاره است که در اندام های مختلف مثل قلب، کلیه ها، مغز و بافت های عضلانی کاربرد دارد. این ماده نقش مهمی در هیدراته کردن بدن بازی می کند و با همکاری سدیم در حمایت از عملکرد سلولی بدن نقش موثر دارد.
هر سلولی دارای یک پمپ سدیم پتاسیم است که سدیم را از سلول به خارج و پتاسیم را به داخل سلول پمپ می کند، بر همین اساس اگر سدیم از درون سلول به خارج پمپ نشود آب در سلول تجمع یافته و سبب تورم یا پارگی آن می شود.این پمپ برای فعالیت های ماهیچه ای و عصبی اهمیت ویژه ای دارد و به همین علت است که کمبود پتاسیم ابتدا بر ماهیچه ها و اعصاب اثر می گذارد.
خوردن مواد غذایى که منبع پتاسیم هستند، بسیار ضرورى است. برای دریافت میزان کافی از پتاسیم باید رژیم غذایی سالم و متعادلی داشت. میزان دریافت پتاسیم توصیه شده در روز برای یک فرد بزرگسال حدود 3 هزار و 500 میلی گرم در روز و منابع مناسب این عنصر شامل میوه ها، سبزیجات، لبنیات و ماهی است.
بحث پتاسیم در روزهای پایانی رژیم مسابقات هم بسیار مهم است که خیلی از ورزشکاران در روز مسابقه دچار گرفتگی عضلات میشوند که عمده ترین دلیلش همین تعادل سدیم و پتاسیم است .
فقدان پتاسیم همچنین سبب کاهش سطوح گلیکوژن ذخیره شده می شود و این امر می تواند به وسیله ی کاهش سریع انرژی، ورزش را کند و سبب ضعف و خستگی شدید ماهیچه ای که از اولین علایم کمبود هستند، شود.
مواد غذایی حاوی پتاسیم عبارتند از:
-
- موز
-
- آواکادو
-
- آجیل - مانند بادام و بادام زمینی -
-
- مرکبات
-
- سبزیجات برگ سبز
-
- شیر
-
- سیب زمینی
علائم کمبود پتاسیم:
علائم کمبود پتاسیم می تواند سردرد شدید ، کم آبی بدن، تپش قلب و تورم غدد و بافت ها باشد. همچنین کمبود این ماده معدنی سبب بروز علائم زیر می شود.
-
• خستگی
-
• کج خلقی
-
• گرفتگی عضلانی
-
• افزایش وزن
-
• افزایش فشار خون
نظرات (0)