ویتامین های غذایی و ورزشی

سدیم (نمک)

یک عنصر ضروری برای بدن است . سدیم مهمترین الکترولیت موجود در بدن می باشد . الکترولیت ها عناصری هستند که در بدن وظیفه تنظیم غلظت آب بدن، ثبات اسیدیته بدن و بسیاری از اعمال دیگر را بر عهده دارند. سدیم بیشتر در مایعی که اطراف سلول های بدن را فراگرفته، موجود است.

 

نقش سدیم در بدن

در جلوگیری از ناتوانی در گرما و آفتاب زدگی مؤثر است.
عمل اعصاب و عضلات را تقویت میکند, در منقبض شدن عضلات مؤثر است.
آب بدن را تنظیم می کند، در نتیجه با افزایش یا کاهش مصرف آب ، بدن دچار تورم یا خشکی نمی شود.
به هدایت امواج عصبی کمک می کند.
با وجود سدیم میزان ثبات اسیدی - بازی بدن حفظ می شود یا به عبارتی سدیم در تنظیم PH بدن مؤثر است.
یک نقش جالب سدیم این است که موجب جذب بهتر قندهای ساده و اسیدهای آمینه که اجزاء تشکیل دهنده مواد نشاسته ای و پروتئین ها هستند، می شود.
سدیم در شیره های گوارشی که موجب هضم غذا می شوند، وجود دارد .
سدیم در استخوان ها نیز موجود است.

منابع سدیم 

سدیم در مواد غذایی که مصرف می‌کنیم، یافت می‌شود، منبع اصلی نمک طعام معمولی که به عنوان چاشنی انواع غذا مورد استفاده قرار می‌دهیم، همین سدیم می‌باشد. دیگر منابع غذایی سدیم، سس سویا، خیارشور، زیتون و ساورکراوت (کلم‌پیچ خورد شده که نمک می‌زنند و در آب خود می‌جوشانند) می‌باشند
شما حتی نمک را از گوشت شور، ماهی، تنقلات شور، عصاره آبگوشت، پنیر فرآوری شده، سوپ فوری، رشته فرنگی و ….. به‌دست می‌آورید‌.
از میان گروه مواد غذایی طبیعی، سبزیجاتی مانند ساقه خشک شده‌ی نیلوفر آبی، سبزیجات برگ‌دار، بنشن، و حبوبات مواد غذایی سرشار از سدیم می‌باشند. این ماده ی معدنی همچنین در صدف، هویج، چغندر، کرفس، شیر، آرتشیو، گوشت گاو خشک شده، مغز، کلیه یا قلوه و بیکن نیز وجود دارد.

حقیقت ورم

اگر می ترسید با مصرف سدیم ورم کنید، نگران نباشید. یادتان باشد که میزان آب بدن به دقت تنظیم می شود. با اینکه دوره های کوتاه مصرف زیاد سدیم باعث حفظ آب و دوره های مصرف کم باعث از دست دادن آب می شود، در دوره های طولانی مقدار آب ثابت می ماند، ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ میلی گرم در روز، چه رژیم پر سدیم داشته باشید چه کم سدیم.

مصرف زیاد سدیم و عوارض نامطلوب ناشی از آن یکی از مسائلی است که افراد را به مصرف کمتر سدیم متوجه می‌کند. نخستین عارضه‌ای که از مصرف زیاد سدیم بر جا می‌ماند، فشار خون است و فشار خون بالا از عوامل موثر در ابتلا به بیماری‌های قلبی، کلیوی و سکته است. سدیم یک ماده معدنی حیاتی در حفظ سلامت بدن است
بدون سدیم اعصاب و ماهیچه‌ها عملکرد مطلوبی نداشته و جذب مواد معدنی با اختلال رو‌به‌رو می‌شود. علاوه بر این که بدون سدیم بدن قادر نخواهد بود آب مورد نیاز و تعادل مواد معدنی خود را حفظ کند.
سدیم در واقع مانند یک فشار سنج عمل کرده و در سیستم فشار بدن و برخی دیگر از فعالیت‌های حیاتی مانند تنظیم فشار خون، تعادل مایعات، بهبود انقباضات ماهیچه‌ای و انتقالات عصبی، تحریک انقباضات ماهیچه‌ای به عنوان یک مولفه‌ی حیاتی از اعصاب، نگه‌ داشتن کلسیم و سایر مواد معدنی به صورت محلول در آب و تحریک غده آدرنال نقش موثری را ایفا می‌کند.

 

    نظرات (0)

    هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

    نظر خود را اضافه کنید.

    ارسال نظر بعنوان یک مهمان ثبت نام یا ورود به حساب کاربری خود.
    پیوست ها (0 / 3)
    مکان خود را به اشتراک بگذارید
    0
    به اشتراک بزار